Pilot bij Eredivisie Zeilen in Scheveningen

Komend weekend (28 t/m 30 juli) vindt in Scheveningen de derde ronde van de Eredivisie Zeilen plaats. Onder de naam Zeilwedstrijd van de Toekomst voert het Sailing Innovation Centre (SIC) tijdens dit evenement een aantal pilotprojecten uit om de zeilwedstrijden interessanter en toegankelijker te maken voor een breder publiek. Denk bijvoorbeeld aan live beeld en geluid vanaf de deelnemende boten en de juryboot en opnamen vanuit de lucht. Daarnaast zal real time informatie beschikbaar zijn over omstandigheden zoals wind en stroming, waar ook de deelnemers zelf profijt van hebben.

 

Beleving intensiveren

Om diverse redenen wordt het belangrijker om de beleving van sporten en sportevenementen en -wedstrijden te intensiveren. Om media-aandacht te krijgen en eventueel economische spin off te genereren, maar zeker ook om deelnemers, toeschouwers, tv-kijkers, volgers (via internet) en potentieel toekomstige beoefenaren (lees: jongeren) te interesseren en te binden. Internet, app’s en social media bieden bovendien mogelijkheden om (live, real time) nieuwe doelgroepen te bereiken en te betrekken. Deze trend is volop zichtbaar bij topevenementen zoals Formule 1, Tour de France, Olympische Spelen en in het zeilen bij America’s Cup en Volvo Ocean Race.

 

Hackathon

Met het programma Zeilwedstrijd van de Toekomst gaat het SIC de komende jaren technologie en tools ontwikkelen en toepassen om niet alleen topwedstrijden maar ook zeilevenementen als breedtesport beter in beeld te brengen en de beleving te vergroten. De komende drie jaar vormt met name de Eredivisie Zeilen in Scheveningen het decor voor pilots en proefprojecten. Het gaat daarbij niet alleen om de techniek, maar vooral ook om de toegevoegde waarde. Wat zorgt voor beter inzicht in de wedstrijd en hoe vergroot je de beleving? Welke gegevens zijn interessant voor toeschouwers ter plaatse en kijkers en volgens thuis (via tv of internet) en hoe presenteer je die informatie?

Rond deze vragen en met de resultaten en ervaringen van deze eerste pilots tijdens de Eredivisie Zeilen zal in het najaar een hackathon worden gehouden. Groepen studenten gaan dan enkele dagen intensief aan de slag om nieuwe ideeën, concepten, apps en visualisaties te bedenken en te ontwikkelen.

 

Beeld en geluid

Tijdens de Eredivisie Zeilen komend weekend worden de deelnemende boten uitgerust met camera’s voor beelden aan boord en geluidapparatuur om de communicatie tussen stuurman en bemanning te volgen. Ook vanaf de juryboot zal beeld en geluid te zien en te horen zijn. Een camera hangend aan een kite boven de wedstrijdbaan zorgt vanuit de lucht voor overzichtsbeelden van de wedstrijdbaan. Bovendien vaart een coachboot mee met een camera aan boord.

Daarnaast zorgen diverse modellen, instrumenten en systemen voor extra informatie. Een model, enkele jaren geleden ontwikkeld voor het WK 470 in Scheveningen, levert de deelnemers gedetailleerde informatie over de stroming van het zeewater. In de wedstrijdbaan ligt een meetboei, afgelopen jaren ontwikkeld om de kernploeg te voorzien van data over het Olympisch zeilwater. Deze boei geeft real time inzicht in wind en stroming. Ook de meevarende coachboot is voorzien van instrumenten om live windgegevens te laten zien. Tracking apparatuur geeft de posities van de boten aan. Topzeilwedstrijden werken al met trackingsystemen, maar het SIC zoekt naar betere en vooral ook goedkopere systemen voor elke zeilwedstrijd.

 

Proeftuin op de Noordzee

Het programma Zeilwedstrijd van de Toekomst heeft veel raakvlakken met het programma Zeil Coach Cockpit, dat als doel heeft om zoveel mogelijk gegevens over de boot (positie, hellingshoek, snelheid, koers) te combineren met informatie over de omstandigheden (golven, wind, stroming) en het gedrag en de handelingen van de zeilers. Niet voor toeschouwers, kijkers en volgers, maar voor topzeilers en hun coaches.

Voor beide programma’s gaat het SIC de komende jaren de infrastructuur in Scheveningen verbeteren en uitbreiden. Komend najaar wordt daarvoor het project Proeftuin op de Noordzee ingediend bij het EU-programma Kansen voor West. In deze programma’s en projecten werkt het SIC onder andere samen met KPN, Rijkswaterstaat, Deltares, Rowcoaching, Sailmon, SAP, Svasek, Swiss Timing, TNO, TU Delft, Nortek, ZepCam en de gemeente Den Haag die met name de pilot rond de Eredivisie Zeilen financieel ondersteunt.

 

 

 

 

↓