In samenwerking met Rijkswaterstaat biedt het Sailing Innovation Centre een interactieve kaart aan van de stroming van het zeewater rond de haven van Scheveningen. Zowel de actuele richting als de snelheid van de stroming zijn af te lezen, plus de verwachting voor de komende tijd. Met een slider onderin de kaart kan door de tijd worden geschoven. Ook de tijdstippen van hoogwater worden aangegeven.

NB: Het betreft de verwachte stroming “gemiddeld over de verticale waterkolom”. In de bovenlaag van het water kan het dus onder invloed van bijvoorbeeld de wind aanmerkelijk harder stromen.

Rijkswaterstaat draait permanent modellen die zich uitstrekken van IJsland tot de noord kust van Spanje, inclusief de Duitse bocht en het Skagerak, gebaseerd op een weermodel voor heel Noordwest-Europa. Deze modellen worden voor de Nederlandse wateren voortdurend bijgesteld (gekalibreerd) door actuele metingen en zijn mede daardoor van hoge kwaliteit.

In samenspraak met het Sailing Innovation Centre heeft Rijkswaterstaat een uitsnede uit deze modellen gemaakt van ongeveer 20×20 km rond de haven van Scheveningen en de data gevisualiseerd. Op de kaart is ook een aantal strategisch gekozen punten aangegeven. Door een klik op zo’n punt zijn grafieken te zien met de verwachting voor waterstand, wind, golfhoogte, deining en stroming. Voor de locatie Scheveningen haven wordt de verwachting voor de waterstand voortdurend bijgesteld aan de hand van actuele metingen.

De kaart is zeer bruikbaar om de trainingen voor de kernploeg te plannen. Ook voor organisatoren van wedstrijden op zee bevat de kaart veel nuttige informatie. De gegevens zijn openbaar, dus ook recreatieve zeilers kunnen er gebruik van maken. Op verzoek van het Sailing Innovation Centre ontwikkelt Rijkswaterstaat momenteel een soortgelijke interactieve kaart van de richting en de snelheid van de wind.

 

↓