Camerasysteem voor training

Bij veel sporten is het gebruik van video voor analyse en trainingsdoeleinden al dagelijkse praktijk, maar nog niet bij het zeilen. Het Sailing Innovation Centre ontwikkelt momenteel een systeem dat op het water kan worden gebruikt.

Het bedrijf Zepcam in Zaltbommel levert hiervoor professionele bodycams voor zowel zeilers als coach. Een knop op een polsband geeft de coach de mogelijkheid om beelden meteen te voorzien van een tag, om het terugzoeken makkelijker te maken. Ook kan de coach direct commentaar bij de opnamen inspreken. De beelden worden naar de wal gezonden, voor het live meekijken en voor gebruik bij de nabespreking.

Inmiddels zijn de eerste testen met succes afgerond. Met KPN is overleg over een snellere tweeweg verbinding, zodat de beelden ook real-time beschikbaar komen in de coachboot. Het videosysteem is een onderdeel van het project Zeil Coach Cockpit. Doel is om zoveel mogelijk gegevens over de boot (positie, hellingshoek, snelheid, koers) te combineren met informatie over de omstandigheden (golven, wind, stroming) en het gedrag en de handelingen van de zeilers.

↓