De quadruple helix partijen komen bijeen over het onderwerp Foilen

Begin september tijdens het windsurf test event voor het WK Zeilen in 2023 kwamen 30 professionals bijeen. Geïnspireerd door de actie op het water dachten zij mee over de vragen waar de foil expert (Alex) van het Watersportverbond en de TU Delft zich in verdiept. Foilen is één van de drie hoofdthema’s waar het Sailing Innovation Centre het Watersportverbond in ondersteunt om de kans op succes van de nationale selectie in zeilen, kite- en windsurfen, Team Allianz, te vergroten.

In samenwerking met Gemeente Den Haag heeft het Sailing Innovation Centre een kennishub foilen gecreëerd. Een netwerk waar 50 professionals vanuit 35 verschillende organisaties zijn aangehaakt. Een gevarieerde groep professionals afkomstig uit de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en de sport. Zij zijn meegenomen in één van de grote uitdagingen waar Team Allianz voor staat in aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs is 2024, het foilen.

In Parijs zullen voor het eerst vijf van tien zeilklassen gebruik maken van een foil, een draagvleugel die vast zit onder de boot of board en deze uit het water tilt. Dit is nieuw voor het windsurfen en het kitesurfen dat zelfs zijn Olympische debuut zal maken. Ook bij de double handed mixed klasse, de Nacra17, is de foil setup serieus veranderd..

In drie verschillende groepen hebben de aanwezige professionals meegedacht en oplossingen gezocht voor enkele geselecteerde vragen. Natuurlijk was er ook genoeg ruimte om elkaar te beter te leren kennen, connecties te maken en samenwerkingen te zoeken. Wij kijken terug op een geslaagde en inspirerende dag!

Door: Inge de Zeeuw,
project manager Sailing Innovation Centre

↓