Onder de naam Zeilwedstrijd van de Toekomst werkt het Sailing Innovation Centre (SIC) aan een programma om zeilwedstrijden interessanter en toegankelijker te maken voor een breder publiek. Buiten de haven van Scheveningen wordt op de zee een infrastructuur opgezet om samen met bedrijven technologische oplossingen te bedenken en te ontwikkelen om informatie rondom zeilers, boten en wedstrijden te genereren. Die informatie kan worden gebruikt door organisatoren en door media – om het verslag van de wedstrijden meer beleving te geven.

In samenwerking met de Erevisie Zeilen zal een eerste demonstratie van de mogelijkheden worden gegeven tijdens de derde ronde van dit evenement, van 28 t/m 30 juli in Scheveningen. Voor het eerst in de Eredivisie Zeilen zullen er livestream beelden te zien zijn vanuit de lucht. Ook zal er beeld en geluid vanaf de wedstrijdboten en de juryboten zijn. Daarnaast zal achtergrondinformatie beschikbaar zijn over het type boten en de zeilers.

Bij dit project, financieel ondersteund door de gemeente Den Haag, zijn diverse bedrijven en instellingen betrokken. Zo wordt in samenwerking met softwarebedrijf SAP in navolging van dit evenement een hackathon georganiseerd: studenten gaan in teams en onder tijdsdruk aan de slag met data om diensten en apps rond zeilwedstrijden te bedenken en te ontwikkelen.

↓