Sailing Innovation Centre en WK Zeezeilen 2018 samen op HISWA

Innovaties en high tech nieuwtjes voor hedendaags topzeilen

Het Sailing Innovation Centre en de organisatie van het WK Zeezeilen 2018 laten tijdens de HISWA (8 t/m 12 maart in RAI Amsterdam) in het InnovationLAB diverse technologische nieuwtjes zien. Bezoekers kunnen het ‘hangen’ in een Laser zeilboot oefenen op het droge en zich vergelijken met een topzeiler. Ook is te zien hoe trainingen van topzeilers worden geanalyseerd met behulp van camera’s en video. Diezelfde systemen zullen worden gebruikt tijdens het WK Zeezeilen 2018 in Scheveningen, om toeschouwers op de wal en thuis beter te informeren over het verloop. De organisatie van het WK geeft daarnaast op een toegankelijke manier inzicht in de modellen die de handicap berekenen voor de verschillende boten die meedoen aan deze wedstrijd.

Scheveningen Inno-port

Met de vestiging van steeds meer innovatieve bedrijven en organisaties ontwikkelt Scheveningen Haven zich tot een Inno-port, een internationaal centrum van maritieme vernieuwing. Zo experimenteert The Ocean Cleanup in Scheveningen met een installatie om plastic afval in oceanen op te ruimen en doet de Noordzeeboerderij proeven met de teelt van zeewier, onderzoekt SlowMill de mogelijkheden om energie op te wekken uit golven en verzamelt Wave Droid data over golven met boeien op zee. Verder is TU Delft de ‘proeftuin kust- en waterbeheer Scheveningen’ gestart.

 

Camera- en videosysteem voor analyse van training

Pal aan de haven staat het nieuwe Topzeil Centrum van het Watersportverbond (KNWV), het opleiding- en trainingscentrum voor de Nederlandse talenten en kernploegen. In dit gebouw huist ook het Sailing Innovation Centre (SIC), dat intensieve samenwerking tussen sport, wetenschap, bedrijfsleven en overheid initieert en stimuleert om te komen tot innovaties in de zeilsport. Naast een opstelling waarin bezoekers hun houding bij het hangen in een Laser kunnen nabootsen en vergelijken met een topzeiler laat het SIC op de HISWA zien hoe coaches en topzeilers gebruik maken van een camera- en videosystemen bij het analyseren van trainingen.

 

Zeilwedstrijd van de Toekomst

Onder de naam Zeilwedstrijd van de Toekomst ontwikkelt het SIC met camera- en videosystemen en tracking en tracing apparatuur nieuwe manieren om zeilwedstrijden inzichtelijker en spannender te maken voor toeschouwers op de wal en kijkers thuis. Dit project richt zich onder andere op het WK Zeezeilen dat in 2018 in Scheveningen zal worden gehouden.

Bij het WK Zeezeilen spelen technologie en innovatie ook op andere terreinen een belangrijke rol. De deelnemende schepen variëren in lengte van 9 tot 16 meter. Een vernuftig high tech rekenmodel, dat met kennis van de TU Delft voortdurend wordt verfijnd, bepaalt voor iedere boot een handicap om de onderlinge strijd eerlijk te maken. Dit keer wordt het zelfs nog spannender, want voor het eerst worden de twee bestaande handicapsystemen (ORC en IRC) in één WK samengevoegd en zullen de beste 150 zeezeilende teams met elkaar de strijd aanbinden. In het InnovationLAB kunnen de bezoekers met hulp van een designer zelf een schip ontwerpen, zien hoe die rekenmodellen werken, en virtueel een zeilwedstrijd varen.

 

Voor informatie over het Sailing Innovation Centre: Cees van Bladel, cees@sailinginnovationcentre.nl tel: 06 – 46 135 000.

Voor informatie over het WK Zeezeilen 2018: Yvonne Beusker, yvonne.beusker@orcworlds2018.com tel: 06 – 29 229 196.

↓