Kennis over windpatronen in de baai van Marseille

De Olympische Spelen van 2024 vinden plaats in Frankrijk. Voor de sporters van Team Allianz worden de wedstrijden in de baai van Marseille gevaren. Naast het vele trainen is het hebben van voorkennis een belangrijke factor in deze wedstrijden, waaronder de kennis over de windpatronen in de baai.

In 2021 zijn de Olympische Spelen in Tokio geweest. De sporters en coaches van Team Allianz konden toen gebruik maken van een windmodel voor de baai van Enoshima. Met dit model is de wind in de baai in kaart gebracht. Zo werd er onder andere antwoord gegeven op de vraag wanneer de zeewind wel en niet zou ontstaan en hoe de bergen, valleien en eilanden rondom de baai de wind beïnvloedden.

Om deze kennisvoorsprong ook in Marseille te kunnen hebben, wordt er gewerkt aan een windmodel voor de baai van Marseille. De eerste stap in dit proces bestaat uit het inventariseren van de wensen en eisen van de coaches en de mogelijkheden van het model. Door het spreken met de Team Allianz coaches van verschillende disciplines en de experts van Whiffle, de maker van het model, zijn de werkwijzen van de coaches en de mogelijkheden van het model in kaart gebracht.

Hieruit kwam naar voren wat goed ging in het proces voor Tokio en wat voor Marseille verbeterd kan worden. Zo voldoet het model aan de wensen en eisen van de coaches, maar zijn in de stappen tussen het opmerken van windpatronen en het testen hiervan met het model nog slagen te maken. De komende tijd zullen de resultaten van het onderzoek vastgelegd worden en besproken worden met de coaches van Team Allianz. Hierdoor is er voldoende tijd om voor de Olympische Spelen in Marseille een kennisvoorsprong te creëren op het gebied van de windpatronen in de baai.

Door Britt Gort,
Stagiar Sailing Innovation Centre
(student Kust- en Zeemanagement)

↓