Nieuws

Hydrofoils

Hydrofoils

Work over the last 6 months has focused upon the design of test equipment to characterise the mechanical properties in the various hydrofoils. To date effort has mainly been focused on the IQ Foil but will include testing of the Formula Kite hydrofoils from January 2023.Working closely with the sailors we have identified various performance characteristics that the sailors feel and translated this into a scientific context to facilitate future foil selection.

Lees meer
Houding meten op het water doormiddel van sensoren

Houding meten op het water doormiddel van sensoren

Dit jaar is het biomechanics project gestart. Dit project is gefocust op het nieuwe IQ foilen en kite foilen. Er zijn veel vragen van zowel sporters en coaches, als medische staff naar de optimale houding en krachten die de sporters moeten verduren. Met de uitkomsten van dit projecten willen we bijdrage aan prestatie verbetering, maar ook blessure preventie.

Lees meer
De quadruple helix partijen komen bijeen over het onderwerp Foilen

De quadruple helix partijen komen bijeen over het onderwerp Foilen

Begin september tijdens het windsurf test event voor het WK Zeilen in 2023 kwamen 30 professionals bijeen. Geïnspireerd door de actie op het water dachten zij mee over de vragen waar de foil expert (Alex) van het Watersportverbond en de TU Delft zich in verdiept. Foilen is één van de drie hoofdthema’s waar het Sailing Innovation Centre het Watersportverbond in ondersteunt om de kans op succes van de nationale selectie in zeilen, kite- en windsurfen, Team Allianz, te vergroten.

Lees meer

Kennis over windpatronen in de baai van Marseille

De Olympische Spelen van 2024 vinden plaats in Frankrijk. Voor de sporters van Team Allianz worden de wedstrijden in de baai van Marseille gevaren. Naast het vele trainen is het hebben van voorkennis een belangrijke factor in deze wedstrijden, waaronder de kennis over de windpatronen in de baai.

Lees meer
Hoofdcoach Zielhuis tevreden over ondersteuning SIC aan Olympische ploeg

Hoofdcoach Zielhuis tevreden over ondersteuning SIC aan Olympische ploeg

Zoals verwacht was het voor de zeilers in Tokio warm en vochtig, maar de sporters waren goed voorbereid. Sterker nog: de training in Nederland werd zwaarder ervaren dan de wedstrijden in Japan zelf. En de analyses van de locatie en de voorspellingen van wind en stroming hebben een positieve bijdrage geleverd. Al blijkt dat toch erg ingewikkeld. ‘De werkelijke omstandigheden zijn toch altijd weer net even anders,’ stelt Jaap Zielhuis, hoofdcoach van TeamNL.

Lees meer
H2 Coach Boat in nieuw vaarwater

H2 Coach Boat in nieuw vaarwater

Het project H2 Coach Boat, de ontwikkeling van een snelle rubberboot op waterstof voor coaches in de zeilsport, krijgt subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en wordt onderdeel van de zogenaamde Proeftuin Den Helder. Ook zijn nieuwe sponsors gevonden en is een bedrijf in oprichting dat de boot op de markt gaat brengen. Eind van dit jaar komt daarmee een eind aan de betrokkenheid van het Sailing Innovation Centre bij dit project.

Lees meer
Sailing Innovation Centre maakt onderzoeksplan foiling

Sailing Innovation Centre maakt onderzoeksplan foiling

Tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs zullen vijf van de tien zeilklassen gebruik maken van een boot of board op een draagvleugel, een foil. Dat zal zijn bij het kiten (2x), het surfen (2x) en in de catamaran-klasse. Om de Nederlandse zeilploeg straks optimaal voorbereid aan de start te hebben staan, ondersteunt het Sailing Innovation Centre (SIC) het Watersportverbond bij het vergaren van de juiste kennis over deze nog vrij nieuwe technologie. Wat zijn de beste foils? Hoe meet je dat? Hoe moet je foils afstellen en behandelen, en hoe benut je ze het beste bij het varen?

Lees meer
Stap voor stap werken aan de Zeilcoach Cockpit

Stap voor stap werken aan de Zeilcoach Cockpit

Onder de naam Zeilcoach Cockpit werkt het Sailing Innovation Centre permanent aan innovatieve manieren om de topzeilers van Team Allianz tijdens trainingen te voorzien van snelle feedback. De nieuwste ontwikkelingen op dit gebied, in de aanloop naar Tokio, zijn het gebruik van speciale sensoren en visualisaties en een slim videosysteem.

Lees meer
Omgaan met de hitte van Tokio

Omgaan met de hitte van Tokio

Met een klimaatkamer, een speciaal ontwikkeld koelvest met pet, uitgekiende drankjes, een ijsbad en een persoonlijk hitteprotocol gaan de topzeilers van TeamAllianz de omstandigheden in Japan te lijf. Het Sailing Innovation Centre werkte hiervoor samen met diverse partijen. Deze aanpak is via NOC*NSF ook over de andere Olympische sporters uitgerold.

Lees meer
De code van Enoshima kraken

De code van Enoshima kraken

Meten is weten! De TU Delft en de bedrijven Svasek en Whiffle delen hun kennis en kunde om de omstandigheden op het Olympische water in de baai van Enoshima zo nauwkeurig mogelijk te analyseren en te voorspellen. Elk detail kan het verschil maken tussen goud, zilver of brons.

Lees meer
Meten is weten: nieuwe tool wint innovatieprijs

Meten is weten: nieuwe tool wint innovatieprijs

De zeilsport is een echte ‘ervaringssport’. Wat als je subjectieve opvattingen en waarnemingen van topzeilers en coaches zou kunnen toetsen tegen echte harde, objectieve gegevens? Het Sailing Innovation Centre (SIC) heeft een aantal partijen bij elkaar gebracht om een tool te ontwikkelen die dat mogelijk maakt. Onder de naam PowerTracks was dit idee een van de vijf winnaars van de Nationale SportInnovator Prijs 2020, met een bedrag van 50.000 euro voor de verdere ontwikkeling.

Lees meer
H2 Coach Boat dit jaar gebouwd

H2 Coach Boat dit jaar gebouwd

Een consortium van Nederlandse bedrijven en instellingen gaat dit jaar de H2 Coach Boat bouwen, een snelle rubberboot op waterstof, met name voor coaches in de zeilsport. Aan dit project wordt al geruime tijd gewerkt. Na een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek en de ontwikkeling van een aandrijflijn zijn de afgelopen maanden met een sloep veel testen uitgevoerd op het water.

Lees meer
Foilen op agenda SIC

Foilen op agenda SIC

Het hydrofoilen rukt op in de zeilsport. Veel liefhebbers kijken likkebaardend naar de spectaculaire beelden van de America’s Cup 2021, en in 2024 doet deze nieuwe technologie ook zijn intrede op de Olympische Spelen, bij het kiten en het surfen en in de catamaran-klasse (Nacra 17).

Lees meer
Sailing Innovation Centre gecertificeerd

Sailing Innovation Centre gecertificeerd

Een goede relatie met het Watersportverbond, goede contacten met wetenschap en bedrijfsleven en een sterke verankering in het Haagsche met de gemeente als toegewijd partner. Gerund door een gepassioneerd team met veel ervaring. Dat schrijft het onafhankelijk adviesbureau RevelX over het Sailing Innovation Centre (SIC).

Lees meer
↓