Sailing Innovation Centre wint Nationale Sportinnovator Prijs 2017

App berekent meest gunstige koers en route zeilwedstrijd

Een app die vlak voor de start van Olympische zeil- en surfwedstrijden in 2020 in Japan voor de Nederlandse deelnemers de meest gunstige koers en route berekent. Voor dit idee heeft het Sailing Innovation Centre (SIC) in Scheveningen de Nationale Sportinnovator Prijs 2017 gekregen. Met de prijs, 40.500 euro, gaat het SIC samen met de TU Delft, het ingenieursbureau FlowMotion, het bedrijf Svasek en het Watersportverbond aan de slag om de app te realiseren.

Bij het zeilen is het de kunst om de boot zo snel mogelijk te laten varen door aan boord de juiste handelingen te verrichten. Maar een belangrijk tactisch element is de keuze van de koers en route. Al langer wordt bij het wedstrijdzeilen gebruik gemaakt van informatie over wind, stroming en geografische omgeving. Zo werden deze factoren bij eerdere Olympische Spelen in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) door het SIC ze goed mogelijk in kaart gebracht en geanalyseerd voor de Nederlandse ploeg.

Voor de wedstrijden op het Olympisch zeilwater in Enoshima in Japan (2020) wil het SIC nog een stap verder gaan en alle beschikbare gegevens bij elkaar brengen in een handzame app: de voorspelling van wind en stroming, een analyse van de geografische omgeving, de ligging van de wedstrijdbaan, het tijdstip en het boottype. Vernieuwend  is dat er eigen windmodellen worden gemaakt en die ook rekening houden met de werveling door het landschap. Met als uitkomst een berekening van de meest gunstige koers en vaarroute.

De ontwikkeling van de app sluit aan bij lopende onderzoeken en ontwikkelingen bij het Sailing Innovation Centre. Systematisch werkt het zeilinnovatiecentrum aan het real time in kaart brengen, analyseren en  combineren van gegevens over de boot (positie, hellingshoek, snelheid, koers) de omstandigheden (wind, stroming, golven) en het gedrag en de handelingen van de zeilers.

Daarmee ondersteunt het centrum de sportieve ambities van Nederland in de zeilsport, bevordert de belangstelling voor het zeilen en draagt bij aan economische groei door het ondersteunen van bedrijven bij het realiseren van nieuwe en betere producten en diensten. Kortom: meer medailles, meer mensen de zeilsport laten beleven, én meer business.

Voor het idee van de app heeft het SIC de Nationale Sportinnovator Prijs 2017 gekregen, ter waarde van 40.500 euro. De landelijke organisatie Sportinnovator heeft op 11 december aan 6 projecten deze prijs toegekend, in totaal ter waarde van 250.000 euro. Het gaat daarbij om ideeën die de Nederlandse sportprestaties tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in 2020 stimuleren.

↓