De code van Enoshima kraken
Meten is weten! De TU Delft en de bedrijven Svasek en Whiffle delen hun kennis en kunde om de omstandigheden op het Olympische water in de baai van Enoshima zo nauwkeurig mogelijk te analyseren en te voorspellen. Elk detail kan het verschil maken tussen goud, zilver of brons.
Al langer ontwikkelt het Sailing Innovation Centre (SIC) manieren en methoden om de omstandigheden op het water in kaart te brengen, over het weer, wind en stroming. Zo zijn bij eerdere Olympische Spelen in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) vooraf metingen verricht en locatieanalyses gemaakt. Deze aanpak wordt steeds verder geperfectioneerd.
Supercomputer
In Tokio worden de zeilwedstrijden gehouden in een baai bij het eilandje Enoshima, een heuvel die uit het water steekt en via een brug met het vasteland is verbonden. De baai is een klein en uitdagend gebied door het eiland, de vulkaan Fuji en de grote temperatuurwisselingen van het water. Opnieuw heeft het SIC gebruik gemaakt van stromingsmodellen van ingenieursbureau Svasek Hydraulics in Rotterdam. Daarnaast heeft onderzoeker Sukanta Basu van de TU Delft een model ontwikkeld om de wind zeer nauwkeurig te voorspellen. Het geeft voor elke tien minuten van de race een voorspelling van windrichting, windsnelheid en type windpatroon. Hij heeft hiervoor metingen en meteorologische gegevens gebruikt en het model verfijnd met behulp van een supercomputer.
Het jonge bedrijf Whiffle, dat onder andere adviseert bij de aanleg van grote windparken op zee, heeft expertise ingebracht om zicht te krijgen op de invloed van de natuurlijke omgeving op de wind.
Aanvullende data van eerdere zeilwedstrijden ter plaatse, verzameld en verwerkt door de startups Klare Data en Nerine Mathilde, helpen de zeilers om nog betere keuzes te maken. Kortom, alles is in het werk gesteld om de ‘code van Enoshima’ te kraken.