H2 Coach Boat dit jaar gebouwd

Een consortium van Nederlandse bedrijven en instellingen gaat dit jaar de H2 Coach Boat bouwen, een snelle rubberboot op waterstof, met name voor coaches in de zeilsport. Aan dit project wordt al geruime tijd gewerkt.

Na een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek en de ontwikkeling van een aandrijflijn zijn de afgelopen maanden met een sloep veel testen uitgevoerd op het water. Die leverden positieve uitkomsten op, zodat nu een eerste volledige prototype kan worden gebouwd. De sloep met de aandrijflijn op waterstof zal dit jaar worden ingezet voor promotionele doeleinden.

Als de levering van onderdelen en het proces van certificering goed verlopen, zou die eerste H2 Coach Boat in het najaar kunnen varen. Inmiddels vinden ook gesprekken plaats met investeerders voor een nieuwe onderneming die de boot commercieel op de markt moet brengen, met als doel in ieder geval tien varende boten op het WK Zeilen in 2023, dat in Den Haag gaat plaatsvinden.

Onlangs was de kick-off van de bouw van het prototype. Voor deze fase van de H2 Coach Boat heeft het Sailing Innovation Centre in Den Haag/Scheveningen samen met het Watersportverbond een consortium gesmeed, met daarin de TU Delft en de bedrijven Koedood, Habbeké Shipyard en andere partijen uit de marine sector zoals Oceanco, HyFly, De Stille Boot, Intelligent Energy en Torqeedo.

↓