Hoofdcoach Zielhuis tevreden over ondersteuning SIC aan Olympische ploeg

Zoals verwacht was het voor de zeilers in Tokio warm en vochtig, maar de sporters waren goed voorbereid. Sterker nog: de training in Nederland werd zwaarder ervaren dan de wedstrijden in Japan zelf. En de analyses van de locatie en de voorspellingen van wind en stroming hebben een positieve bijdrage geleverd. Al blijkt dat toch erg ingewikkeld. ‘De werkelijke omstandigheden zijn toch altijd weer net even anders,’ stelt Jaap Zielhuis, hoofdcoach van TeamNL.

Individueel hitteprotocol

Doel was vier medailles. Het werden er drie, één gouden en twee bronzen, en daarnaast een vierde, vijfde, zesde, zevende en tiende plek. Zielhuis kan leven met het resultaat. ‘Door Corona waren het in veel opzichten bijzondere spelen en de ploeg heeft zich sterk staande gehouden met alle onzekerheden.’ Aan de voorbereiding heeft het wat hem betreft niet gelegen. Ook over de bijdrage van het Sailing Innovation Centre toont hij zich positief, al moet de formele evaluatie nog plaatsvinden.

Voor de zeilers werd een individueel hitteprotocol opgesteld, dat uiteindelijk door NOC*NSF werd overgenomen voor de hele Olympische ploeg. ‘Dankzij de gedegen individuele voorbereiding in onder andere de hittekamer ervoeren veel zeilers de extreme omstandigheden in Tokio niet als belemmerend,’ aldus de hoofdcoach. 

 

Voorspellende windmodellen

Stroming, weer en wind van de Olympische locatie waren van tevoren minutieus in kaart gebracht. Vanwege corona konden er in 2020 en 2021 geen testwedstrijden plaatsvinden, maar de zeilers konden zich uitgebreid voorbereiden op mogelijke situaties aan de hand van berekeningen en modellen. ‘Maar dat blijkt toch wel erg veel theorie, met het gevaar dat je teveel beredenerend in de boot zit. In het echt is het vaak net even anders, als topzeiler moet je dan toch op basis van je eigen waarnemingen beslissen,’ stelt Zielhuis.

Datzelfde geldt min of meer voor de voorspellende windmodellen van  onderzoeker Sukanta Basu van de TU Delft, met om de tien minuten een update van windrichting, windsnelheid en type windpatroon. Zielhuis: ‘Die waren keurig en inzichtelijk beschikbaar. Behulpzaam om de omstandigheden beter te begrijpen, maar de zeilers varen daar niet echt op.’ Toch ziet hij er juist door dat begrip voldoende potentie in om met deze tools verder te gaan, en ze zo mogelijk verder te optimaliseren voor de Olympische Spelen in 2024, die in de wateren bij Marseille worden gehouden.

↓