Meten is weten: nieuwe tool wint innovatieprijs

De zeilsport is een echte ‘ervaringssport’. Wat als je subjectieve opvattingen en waarnemingen van topzeilers en coaches zou kunnen toetsen tegen echte harde, objectieve gegevens? Het Sailing Innovation Centre (SIC) heeft een aantal partijen bij elkaar gebracht om een tool te ontwikkelen die dat mogelijk maakt. Onder de naam PowerTracks was dit idee een van de vijf winnaars van de Nationale SportInnovator Prijs 2020, met een bedrag van 50.000 euro voor de verdere ontwikkeling.
Met PowerTracks kunnen zeilers of coaches hun strategie en tactiek in de trainingen vergelijken met echte wedstrijdgegevens, en zo de kwaliteit van die strategie en tactiek scherp krijgen. Een zeiler kan bijvoorbeeld aangeven dat zijn of haar positie op de startlijn bepalend is voor het winnen van de race, en dit kan dan objectief getoetst worden. En eventueel aangepast. Datzelfde geldt voor de ideale route bij een bepaalde wind.

In dit project werken de startup Klare Data, studente Nerine Usman, Sport Data Valley, TU Delft Sports Engineering Institute en het SIC samen met het Watersportverbond (Topzeilen, onderdeel van TeamNL Zeilen).

↓