Sailing Innovation Centre maakt onderzoeksplan foiling

Tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs zullen vijf van de tien zeilklassen gebruik maken van een boot of board op een draagvleugel, een foil. Dat zal zijn bij het kiten (2x), het surfen (2x) en in de catamaran-klasse. Om de Nederlandse zeilploeg straks optimaal voorbereid aan de start te hebben staan, ondersteunt het Sailing Innovation Centre (SIC) het Watersportverbond bij het vergaren van de juiste kennis over deze nog vrij nieuwe technologie. Wat zijn de beste foils? Hoe meet je dat? Hoe moet je foils afstellen en behandelen, en hoe benut je ze het beste bij het varen?

Fotograaf: Sander van der Borch

Hydro- en aerodynamica

Het SIC doet momenteel een vooronderzoek. Er wordt gekeken naar de belangrijkste factoren die een rol spelen bij de foils, en naar mogelijke methoden om het gedrag ervan te meten. Denk bijvoorbeeld aan de instellingen van de foil, de vaarhoogte, het vaargedrag en de relatie met weer, wind en golven. En wellicht helpt het als je ze behandelt, zoals je ski’s met wax insmeert om ze beter te laten glijden.

Daarnaast inventariseert het SIC waar die kennis gehaald of ontwikkeld kan worden en wie de experts zijn. Bij wedstrijden van America’s Cup is al de nodige ervaring opgedaan met foils. Maar ook zal de luchtweerstand een grotere rol gaan spelen, dus naast de hydrodynamica komt ook de aerodynamica in beeld. En dan kom je al snel terecht bij de vliegtuigindustrie en de Formule 1.

 

Voucher

Het vooronderzoek mondt uit in een voorstel voor een onderzoeks- en innovatieprogramma voor de komende jaren. Inclusief inhoud, werkpakketten, mogelijke samenwerking en een tijdspad. Het vooronderzoek wordt nog voor het einde van het jaar afgerond en is bekostigd met een voucher van 10.000 euro van het landelijk programma SportInnovator en ZonMw.

↓