SIC ondersteunt TeamNL bij voorbereiding Olympische Spelen in Japan

Het Sailing Innovation Centre (SIC) ondersteunt de zeilers van TeamNL bij hun voorbereiding op de Olympische Spelen in de zomer van 2020 in Japan.

De zeilwedstrijden worden gehouden ten zuiden van Tokio in de baai bij het eilandje Enoshima, een heuvel die uit het water steekt en via een brug met het vasteland is verbonden. Naast de stromingen is vooral de wind een belangrijke factor, mede door de invloed van dat eiland. Wetenschapper Sukanta Basu van de TU Delft heeft een model gemaakt om ’s ochtends een goede voorspelling te kunnen maken van de weersomstandigheden, met name de wind. Zijn model wordt momenteel gevalideerd en nauwkeuriger gemaakt met metingen die zijn gemaakt tijdens het Olympische testevent afgelopen zomer.

Daarnaast bereiden de zeilers zich in een speciale klimaatkamer in Scheveningen voor op de in Japan te verwachten hitte van 35 graden of meer, bij een luchtvochtigheid die oploopt tot boven de 90 procent. Voor iedere sporter is een individueel protocol opgesteld voor het gebruik van een speciaal ontwikkeld koelvest, een ijsbad en het drinken van ijsslurrie, vóór, tussen en na de wedstrijden. Daarbij is gebruik gemaakt van een speciale ‘pil’ met sensor die ‘s ochtends wordt ingeslikt en de kerntemperatuur meet, tot hij wordt uitgescheiden. Lees en bekijk hier de reportage die de NOS maakte van de voorbereidingen.

↓