Stap voor stap werken aan de Zeilcoach Cockpit

Onder de naam Zeilcoach Cockpit werkt het Sailing Innovation Centre permanent aan innovatieve manieren om de topzeilers van Team Allianz tijdens trainingen te voorzien van snelle feedback. De nieuwste ontwikkelingen op dit gebied, in de aanloop naar Tokio, zijn het gebruik van speciale sensoren en visualisaties en een slim videosysteem.

Tijdens trainingen cirkelt een coachboot rond de zeilers. Als coach wil je het liefst zoveel mogelijk gegevens bij elkaar zien: over de boot (positie, snelheid, koers, hellingshoek), over de omstandigheden (weer, wind, stroming, golven), en over de handelingen van de zeiler(s) aan boord. Het liefst op een overzichtelijke manier gepresenteerd en real time, op het water, met de mogelijkheid om direct te analyseren en verbanden te kunnen leggen.

 

Video-opnamen

Stap voor stap ontwikkelt het Sailing Innovation Centre deze Zeilcoach Cockpit. In de aanloop naar Tokio zijn weer enkele nieuwe elementen toegevoegd. Tijdens de trainingen worden de boten voorzien van een aantal speciale sensoren die draadloos werken en data meteen doorseinen. In samenwerking met Sport Data Valley en onderzoekers van de TU Delft kan deze data snel, slim en intuïtief ingezien worden zodat er snel de juiste feedback gegeven kan worden.

Ook is een manier gevonden om vanuit de coachboot en op de zeilboot zelf video-opnamen van de zeilers te maken. Dat is nog niet zo eenvoudig vanwege de afstand en de vele en soms heftige bewegingen op het water.

Het bedrijf Annalisa sailing past geavanceerde, slimme software toe om de videobeelden te stabiliseren op basis van de horizon. Ook kan de software bepaalde manoeuvres en handelingen van de zeilers in de boot automatisch detecteren. Daarnaast krijgt de coach een speciale ‘rode knop’ om belangrijke leermomenten in de opnamen meteen aan te geven. Dat maakt het handiger en veel sneller om bij de nabespreking de juiste videobeelden terug te zoeken. Ook de TU Delft is bij dit project betrokken. En het spreekt voor zich dat het netwerk op zee voldoende bereik, snelheid en capaciteit moet hebben.

 

↓