Studenten TU Delft onderzoeken materiaal voor foilers en kitesurfers

Een wetsuit dat foilende zeilers beter beschermd, en een supergoed harnas voor de kitesurfers onder hen. Twee studenten van de TU Delft bogen zich over het materiaal voor de Olympische zeilploeg in 2024. Allebei als afstudeerder aan de faculteit Industrial Design Engineering.

Hogere snelheid

Tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs – met de zeilwedstrijden in Marseille – zullen vijf van de tien zeilklassen gebruik maken van een boot of board op een draagvleugel, een foil. Dat levert ook meer potentieel gevaar op voor de zeilers, door de grotere snelheid en door de uitsteeksels die de foils toch zijn. Matteo Sammarco inventariseerde de risico’s en kwam tot een eerste ontwerp voor een wetsuit dat beter beschermt dan de huidige. Dit project leverde daarmee de eerste stappen op om innovatieve textieltechnologieën te verbinden met de zeilwereld.

 

Comfortabel

Jeroen van Dongen verdiepte zich in het harnas of de trapeze voor kitesurfers, zeg maar het tuigje waarmee je verbonden bent met de lijn naar de kite en dat er voor zorgt dat de trekkracht naar het lichaam gaat en niet naar je armen. Dat harnas moet de kitesurfer natuurlijk zo min mogelijk beperken in zijn beweging, maar dient ook stevig en toch comfortabel te zitten en zo min mogelijk te verschuiven. En vanzelfsprekend moet het de sporter zo goed mogelijk en op de juiste plekken ondersteunen bij het overbrengen van de krachten. Van Dongen kwam tot een nieuw ontwerp, maar dat bleek bij het testen op een aantal punten nog niet zo goed als gehoopt en over het geheel genomen niet beter dan de bestaande topmerken. Toch geeft zijn onderzoek inzicht in de criteria die een rol spelen en kunnen enkele voorgestelde aanpassingen een positief effect hebben op het ongemak dat de atleet ervaart.

↓