Mobile Eye

Samen met wetenschappers van de VU Amsterdam onderzoekt het Sailing Innovation Centre het kijkgedrag van zeilers. Want goede sporters kijken ‘slimmer’ en halen meer relevante informatie uit hun waarneming, waardoor zij meer tijd creëren om de optimale handelingen uit te voeren.

Hoe kijkt een kampioen, en waarom? In diverse sporten wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het kijkgedrag, want dat houdt direct verband met de prestaties. We weten alleen nog niet precies hoe. Het Sailing Innovation Centre doet onderzoek bij zeilers met behulp van een zogenaamd Mobile Eye. Dat is een bril met camera’s en infraroodtechnologie op het hoofd van de zeiler. Op een videoscherm is vervolgens precies te zien hoe en waar de zeiler kijkt. Een camera vóór op de boot registreert gelijktijdig de bewegingen en handelingen van de zeiler.

Het project heeft wetenschappelijk inzicht opgeleverd in kijkgedrag van zeilers, in de vorm van een promotie-onderzoek. Een van de conclusies is dat rustiger kijken en de blik langer gefixeerd houden op de juiste plek kan helpen, met name bij boeirondingen. Die juiste plek is het zogenaamde tangent point, dat is op de raaklijn van de boei met het water in het midden van de bocht, waar je het dichtstbij de boei moet komen.

Daarnaast biedt Mobile Eye unieke mogelijkheden als trainingssysteem; niet alleen voor topzeilers, maar ook in de ontwikkeling van beginnende zeilers.

Meer informatie

Organisatie: VU Amsterdam
Contactpersoon: Geert Savelsbergh
E-mail: g.j.p.savelsbergh@vu.nl

Status project

Start: 1 januari 2012 – Lopend

Partners

 

 

 

 

↓