Spinnaker Safe

Doel

Zeilcoaches en zeilers een beter zicht geven op de omstandigheden op een zeillocatie.

 

Projectomschrijving

Ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) heeft InnoSportLab Den Haag met een aantal partners een meetboei ontwikkeld en inmiddels getest op locatie in  Brazilië. Ook is een model op schaal gemaakt van de baai van Guanabara, waar de zeilwedstrijden zullen plaatsvinden.

Om ervaring op te doen met het water en de omstandigheden wordt er door de Nederlandse kernploeg al volop getraind in Brazilië.Tegelijkertijd probeert InnoSportLab Den Haag de omstandigheden ter plaatse zo goed mogelijk in beeld en in kaart te brengen.

 

Stromingskaarten

Al vanaf de start in 2010 doet InnoSportLab Den Haag veel onderzoek op het gebied van het meten en weergeven van wind en windpatronen. Inmiddels is daar, in samenwerking met het bedrijf Svasek, onderzoek naar stroming aan toegevoegd. Zoals I-Sail eerder een Windkaart heeft ontwikkeld, zo heeft Svasek een model gemaakt dat gedetailleerde stromingskaarten genereert. Vervolgens is door het bedrijf Nortek een meetboei gebouwd, die zowel de wind als de stroming meet.

 

Onzekerheden wegnemen

De boei is op diverse locaties getest. In november 2014 heeft Koen Muilwijk, embedded scientist, alle apparatuur en instrumenten meegenomen naar Rio de Janeiro om op locatie metingen te verrichten in de baai van Guanabara. ‘De meetboei zorgt niet direct voor een voorsprong voor de zeilers. Door metingen en de inzet van de wetenschap kunnen we ervoor zorgen dat onzekerheden bij coach of zeiler weg worden genomen,’ aldus Muilwijk. ‘Door intuïtie van zeiler of coach te bevestigen op basis van data uit de meetboei, kunnen de zeilers zich beter focussen op hun prestaties.’

Meer informatie

Organisatie: Van Vuuren
Contactpersoon: Erik van Vuuren
E-mail: erik@vanvuurensailing.com

Status project

Start: 1 januari 2013
Eind: 1 januari 2015

Partners

 

tu-delft

 

van-vuuren

 

↓