Waterweerstand: Coatings

Doel

Onderzoek doen naar de effecten en optimalisatie van bepaalde coatings in de watersport.

Projectomschrijving

Wrijvingsweerstand in stromingen rondom roeiboten, zeilboten, kano’s en zwemmers vormt een belangrijk deel van de totale weerstand. De stroming nabij het oppervlak kan mogelijk worden beïnvloed door het toepassen van specifieke materialen, zoals bepaalde oppervlaktestructuren en bepaalde coatings, waarbij de wrijvingsweerstand kan worden verminderd. De aanwezigheid van lucht, in de vorm van bellen, heeft mogelijk ook een belangrijke invloed op de effectiviteit van deze materialen.

In dit project worden specifieke meetmethoden en experimentele opstellingen gebruikt en ontwikkeld om de effectiviteit van deze materialen kwantitatief te kunnen bepalen. Tweede belangrijke doelstelling is het ontwikkelen van nieuwe materialen, zoals vervormbare coatings die zich aan de lokale vervorming van de turbulente stroming langs een oppervlak kunnen aanpassen.

Aspecten zijn het ontwikkelen van het juiste materiaal, de duurzaamheid van de coatings, en de hechting op bestaande oppervlakken. Deze coatings zullen systematisch worden getest. Uiteindelijk doel is de prestaties te verbeteren, bijvoorbeeld bij de Olympische Spelen in Rio in 2016.

 

Meer informatie

Organisatie: Sailing Innovation Centre
Contactpersoon: Cees van Bladel
E-mail: cees@sailinginnovationcentre.nl

Status project

Start: 1 januari 2010
Eind: 1 januari 2015

Partners

innosport

knzb

tu-delft

watersportverbond

 

↓